Vinnare av ÖSP:s sockerbetsutskotts tävling ”Österbottens största sockerbeta 2021” är familjen Smeds i Petalax. Vinnarbetan vägde 7,54 kg och var med marginal före alla andra bidrag.  Kontraktsodlare Thomas och sonen Jonathan berättar hur de hittade betan. – Den trillade ur Juko upptagningsmaskinen när den var så stor att den inte fick plats. Betan hade växt ensam och haft bra med utrymme. Vinnarpriset är en kryssning till Umeå med nya båten Aurora Botnia. Betan kontrollvägdes av ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas som konstaterar att betan är tyngre än alla de andra 15 bidragen som kommit in.

 

 

På andra plats i tävlingen kom Patrik Groop från Övermark som tog upp en beta på 6,79 kilo medan tredjeplatsen gick till Kristian Bengts från Övermark vars beta vägde 6,68 kilo. Dessa vinner två biljetter var till KAJ:s föreställning Botnia Paradise på Wasa Teater.

Bland alla deltagare utlottades tre fröenheter, dessa vanns av Mats Nordman, Tobias Dahlblom och Thomas Smeds. Som sponsorer för tävlingen fungerade Sucros, Avena Berner, SESVanderHave, Hilleshög, KWS och Strube.

ÖSPs sockerbetsutskott tackar alla sponsorer och deltagare.